PREJEMNIKI PRIZNANJ NAŠA SLOVENIJA 2016

Gibanje za ohranjanje in uveljavljanje slovenske kulturne in naravne dediščine / krajine Kultura – Natura Slovenija bo 6. maja 2017  v Vipavi že sedmič zapored podelilo priznanja Naša Slovenija.
Odbor za izbor prejemnikov, ki ga je že tretje leto zapored vodila predsednica dr. Herta Maurer – Lausegger, koroška Slovenka,  je pregledal 17 predlogov, ki so na osnovi razpisa (gl. www.kultura-natura.si, 2. stran) pravočasno prispeli na naslov gibanja.
Prejemniki priznanj Naša Slovenija 2016 so:

1. KATEGORIJA: OHRANJANJE DEDIŠČINE

– ZBOR ZBIRK 
(34 zasebnih, društvenih in občinskih muzejskih zbirk od Jesenic do goriških Brd; predlagatelj Gornjesavski muzej Jesenice)
– DRUŽINA AVSENIK, Begunje na Gorenjskem 
(celostna predstavitev in nadgradnja glasbenega izročila Slavka Avsenika in fenomena slovenske narodno-zabavne glasbe; predlagatelj Ustanova PKD Slovenija)
 

2. KATEGORIJA: RAZISKOVANJE IN UVELJAVLJANJE KULTURNE DEDIŠČINE

– AKAD., DDR. MARIJA STANONIK, Ljubljana 
(snovateljica, pobudnica in urednica monumentalne zbirke slovenskih folklornih pripovedi GLASOVI – 47 knjig, blizu 700 zapisovalcev in 4000 pripovedovalcev; predlagateljica dr. Barbara Ivančič Kutin, Inštitut za slovensko narodopisje ZRC SAZU)
– RTV SLOVENIJA – 50 LET ODDAJE SLOVENSKA ZEMLJA V PESMI IN BESEDI
(predlagatelj KD Kultura – Natura Slovenija)
– KLEMEN KLINAR,  univ. dipl. geograf in dipl. ing. gozdarstva, Planina pod Golico
(projekt KAKO SE PRI VAS REČE?, www.hisnaimena.si; predlagateljica izr. prof. dr. Jožica Škofic, Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU)
 

3. KATEGORIJA: ZASLUGE POSAMEZNIKOV IN ORGANIZACIJ:

– RIBIŠKI MUZEJ TRŽAŠKEGA PRIMORJA, KRIŽ NA TRŽAŠKEM
(www.ribiski-muzej.it; predlagatelj g. Franko Košuta, Križ)
– STOJAN LIPOLT, ARHITEKT – POGOVORNI VEČERI DIVAČA – MESTO NAD REKO
(30 let prizadevanj za ohranjanje kraške stavbne dediščine, osveščanje in animacija lokalne in širše javnosti za reševanje kulturne in naravne dediščine na Krasu; predlagatelj Razvojni center Divača)
 

4. KATEGORIJA: IZOBRAŽEVANJE, USPOSABLJANJE, OSVEŠČANJE

– KATOLIŠKI DOM PROSVETE SODALITAS V TINJAH
(»…hiša izobraževanja, dialoga, umetnosti in srečanj…«; predlagatelj čezmejni kulturno-izobraževalni projekt (Ne)znano zamejstvo)
– ANTON BEDENČIČ, salezijanski duhovnik, Repentabor
(40-letno delo v zamejstvu pri ohranjanju slovenstva na verskem, kulturnem, vzgojnem in izobraževalnem področju; predlagatelj doc. dr. Jože Urbanija).
Vsem prejemnikom priznanj Naša Slovenija 2016 veljajo iskrene čestitke!
Obrazložitve bodo po praznikih objavljene na www.kultura-natura.si.
Odbor želi posebej pohvaliti tudi izjemno prizadevno in uspešno delo Občine Razkrižje, ki leto za letom niza prepričljive projekte pri ohranjanju lokalne dediščine. Ker je občina priznanje Naša Slovenija že prejela, odbor predlaga in prosi, da se v znak spoštovanja, priznanja in podpore svečana podelitev priznanj Naša Slovenija in srečanje gibanja Kultura-Natura Slovenija prihodnje leto (2018) pripravi na Razkrižju.
Svečana podelitev priznanj Naša Slovenija 2016 bo v soboto, 6. maja 2017, ob 10. uri, v Kulturnem domu v Vipavi. 
Na dogodek bodo vabljeni tudi vsi dosedanji prejemniki priznanj (gl.www, str. 4 in 5), vsi dosedanji nominiranci, pa tudi prijatelji in podporniki gibanja Kultura – Natura Slovenija, mediji in zainteresirana javnost.
Častni pokrovitelj razpisa in podelitve priznanj Naša Slovenija 2016 je minister za kulturo RS Anton Peršak.
Gostiteljica svečane podelitve priznanj in kasnejšega srečanja gibanja Kultura – Natura Slovenija sta Občina Vipava in njen župan g. Ivan Princes, soorganizator pa Zavod za turizem TRG Vipava (www.izvirna-vipavska.si). 
Priznanja Naša Slovenija so pozornost trajne umetniške vrednosti – to pot jih bo oblikovala keramičarka – lončarka Barba Štembergar Zupan, vodja Zavoda V-oglje (www.v-oglje.si).
Spoštovani, ob tej priložnosti vam želimo tudi prijetne velikonočne praznike.
 
 
Slavko Mežek, predsednik gibanja
Kultura – Natura Slovenija