PRIZNANJA NAŠA SLOVENIJA 2017 SO PODELJENA

PRIZNANJA NAŠA SLOVENIJA 2017 SO PODELJENA

V soboto, 9. junija, smo na Razkrižju podelili PRIZNANJA NAŠA SLOVENIJA 2017.

Prejemniki so z obrazložitvami vred objavljeni na www.kultura-natura.si.

Gostiteljica letošnje podelitve je bila OBČINA RAZKRIŽJE z županom STANKOM IVANUŠIČEM na čelu. Razkrižani so nam pripravili imeniten kulturni program, v katerem so svoje kraje predstavili otroci iz otroškega vrtca in OŠ Janeza Kuharja Razkrižje, flavtistka Anja Kuhar ob klavirski spremljavi Katje Žibrat, zaplesala je Folklorna skupina Razkrižje, pokrajino ob Muri in Ščavnici pa nam je pričaral mladi pianist Jernej Bedekovič. Dogodek je suvereno povezoval gimnazijec Timotej Pukšič.

Vsi prejemniki priznanj so prejeli pozornost trajne vrednosti, to pot grafike Za vasjo akademske slikarke Dore Plestenjak.

Na kratko: bilo je praznično, iskreno, lepo, povedno in navdihujoče.

Vsem prejemnikom priznanj še enkrat čestitamo.

 

Gibanje Kultura-Natura je spet bogatejša za nabor dragocenih ljudi, ustanov, pobud, predvsem pa prepričljivih, živih vsebin iz različnih delov skupnega slovenskega kulturnega prostora.

Morda pa slovenski zgodbi le niso pisane samo temne napovedi. Le zakaj, se človek vpraša ob vsem povedanem, predstavljenem  in nagrajenem. Saj ni treba veliko – le verjeti je treba vanjo, v našo slovensko zapuščino, sedanjost in prihodnost, in zanjo skupaj, z roko v roki, tudi kaj dobrega storiti ter jo tako ohraniti bodočim rodovom.

 

Oblikovali smo vrsto novih osebnih, programskih, projektnih in organizacijskih vezi, ki obetajo nadaljnjo krepitev medsebojnega sodelovanja, s tem pa tudi rast našega gibanja. Sklenili smo, da bo razpis za leto 2018 objavljen že v začetku novembra, podelitev pa bo februarja 2019, to pot najverjetneje nekje v zamejstvu.

RAZKRIŽJE VSI PREJEMNIKI

Po svečanosti smo se družili pred kulturnim domom na Razkrižju in uživali ob pokušini krajevne kulinarične posebnosti – razkriških mlincev – in imenitnega vinca, pridelanega v občinskem vinogradu. Nato smo se podali na razkriško Ulico muzejev ter si ogledali “živo” prazgodovinsko naselbino, dimnikarski, čevljarski, “zdenčarski” in žganjarski muzej, pa še inovativno 2glamping” zemljanko zraven. Na koncu smo energijo obnovili ob zdravilnem Ivanovem izviru, obdanem z energetskimi točkami ter se v bližnjem gostišču okrepčali z bogračem. to

HVALA, RAZKRIŽJE! V teh krajih so doma Gostoljubje, Dobrota, Lepota, Pridnost in še kakšna od človekovih vrlin.

(Pa še povabilo za vse radovedne popotnike, ki iščete slovenske prepoznavnosti, naravno in kulturno dediščino, prepričljivo krajino ter prijazne, pridne, predane ljudi: odpravite se na Razkrižje, v razkriški kot, v deželo ob Muri in Ščavnici, na “slovito” vzhodno arbitražno “mejo”. Ko bi jo namesto evropskih “ekspertov” in vsakršnih pedigrejskih politikantov oblikovali domačini, sosedje s slovenske in hrvaške strani, ljudje skupnih korenin na nekoč enotnem, zaokroženem ozemlju, bi se taka zgodovinska neumnost preprosto ne mogla zgoditi. Verjemite, kljub vijugavi, neživljenjski meji  je v teh zgodovinsko usojenih si krajih sožitje in gostoljubje dobrih ljudi z ene in druge strani še vedno doma. Dobrodošli na Razkrižju! SM)