RIBČEVA DOMAČIJA JE NAPRODAJ

 

Pravzaprav sem slutil, da mi zadnjega naslova o nesrečni Ribčevini ne bo treba sestavljati. Tri tedne po zadnjem »slovenskem kulturnem prazniku« sem ga skupaj z veliko novico pravkar prekopiral kar iz Gorenjskega glasa:

 »… Besedilo: Urša Peternel
Kategorija: Žirovnica / četrtek, 28. februar 2019 / 21:02  

Po besedah žirovniškega župana je to velika priložnost za lokalno skupnost, da bodo dopolnili ponudbo Prešernove rojstne hiše.

Vrba – Ribčeva domačija v Vrbi, ki stoji tik ob Prešernovi rojstni hiši, je naprodaj. Kot izhaja iz ponudbe nepremičninske agencije, prodajajo stanovanjsko hišo in gospodarski objekt s skupaj nekaj manj kot štiri tisoč kvadratnimi metri zemljišča po ceni 370 tisoč evrov. Kot je dejal župan Občine Žirovnica Leopold Pogačar, ki je z novico seznanil občinske svetnike na seji prejšnji četrtek, je to velika priložnost za lokalno skupnost. Že več kot dve desetletji si namreč prizadevajo, da bi objekte in zem­ljišča ob Prešernovi rojstni hiši odkupili, uredili in namenili obogatitvi ponudbe kulturnega turizma.

Žirovniški župan je povedal, da se je takoj povezal z ministrstvom za kulturo, in prihodnji teden je dogovorjen za sestanek, na katerem naj bi dorekli vse potrebno za uveljavljanje predkupne pravice. Po Pogačarjevih besedah bi se z odkupom izpolnile dolgoletne sanje, prek javno-zasebnega partnerstva bi želeli v delu skednja urediti objekt s sprejemnico, galerijo in trgovinico za obiskovalce Prešernove rojstne hiše. Z odkupom bi rešili tudi problem dostopa do bližnje cerkvice sv. Marka.

V preteklosti so mediji sicer že večkrat pisali o sporih sedanjega lastnika Ribčevine z občino, da je odganjal obiskovalce, ki so čez dvorišče hodili do cerkvice, večkrat je morala posredovati policija, z zadevo se je ukvarjalo sodišče…«.

 

Župan občine Žirovnica, vsi »njegovi« in »občni zbor Vrbljanov« so torej dosegli svoje. Janez Arko, »sedanji lastnik Ribčevine«, o katerem nihče noče ne zapisati ne vedeti, da je zadnji lastnik te »domačije« in ne neka »napadalna zguba in nebodigatreba«, ki je vedno znova odganjal »obiskovalce«, ampak njen zadnji gospodar Ribčevega, torej Prešernovega rodu, Ribčev Janez Arko torej, ki mu ne državni »strokovnjaki«, ne občinski uradniki, ne vaški dušebrižniki in ne tisoči častilcev njegovega slavnega prednika niso znali ponuditi roke sprave, razumevanja in najosnovnejšega človeškega spoštovanja, da, prav ta Janez Arko mora 80 let po otvoritvi muzeja – Prešernove rojstne hiše ven, ven iz svoje »domačije«, ki je bila Ribčevim ponujena in 1939 zgrajena kot nadomestni dom.

Zaključek bom kar prepisal: »… Žirovnica, 13. junija 2012 (STA) – Prebivalci vasi Vrba so na današnjem zboru občanov sklenili, da je potrebno ohraniti obstoječo javno pot do cerkve svetega Marka. Vendar so opozorili tudi na nevarnost, ki jo s svojim obnašanjem domačinom in obiskovalcem predstavlja lastnik hiše ob poti Janez Arko. Verjamejo, da bi bil v Vrbi ponovno mir le, če bi se Arko odselil…«.

Linč je uspel, Janeza Arka so sovaščani na čelu z županom žirovniške občine & Co. družno vrgli iz vasi.

Zgodba – po besedah župana gre za »dolgoletne sanje« – je prejkoslej zaključena, maja 2019 bo ob okroglem jubileju muzeja na Ribčevem dvorišču spet praznično, tako kot leta 1939, le gospodarja –  Ribča – ne bo več zraven.

Sramota.

»… Mi mirno plavala bi moja barka, pred ognjam dom, pred točo mi pšenico bi bližnji sosed varoval – svet’ Marka…«          (dr. France Prešeren, Ribčev iz Vrbe)…

Zadnjo kitico “NAPRODAJ!…  je s štirih mandatih odsanjal, zameštral in “spesnil” aktualni žirovniški župan s pribočniki in nekaterimi Vrbljani… in se ob 80-letnici Prešernove hiše – muzeja vpisal v “zgodovino”.

 

 

(P.s.: tisto poslovilno pismo, ki sem ga v imenu odbora poslal Janezu in Tanji, potem ko sta se po košnji poleti 2012 javno odpovedala sodelovanju z nami, hranimo v arhivu.)