PRIZNANJA NAŠA SLOVENIJA 2018 SO PODELJENA

 

V soboto, 6. aprila 2019, smo v Križu pri Trstu podelili priznanja Naša Slovenija 2018. Gostitelja dogodka sta bila SKD Vesna s predsednico go. Ivano Sollini in KD Ribiški muzej tržaškega primorja s predsednikom Frankom Košuto na čelu. V programu, ki ga je povezovala domačinka Petra Prašelj, so sodelovali prisrčni šolarji domače slovenske OŠ Alberta Sirka ter MoPZ Vesna pod vodstvom Rada Miliča, domači kraj pa je doživeto predstavil Franko Košuta.

 

>>> https://www.rainews.it/tgr/fjk/video/2019/04/tdd-V-Krizu-podelili-nagrade-Nasa-Slovenija-gibanja-Kultura-Natura-Slovenija-7d0dc762-90f6-4792-accf-f55c3d2c9df9.html

>>> https://www.primorski.eu/trzaska/v-krizu-podelili-priznanja-nasa-slovenija-ND234971

Bilo je svečano, iskreno, sporočilno.

Dvorano Alberta Sirka so do zadnjega kotička napolnili tako domačini kot tudi obiskovalci iz raznih delov Slovenije ter iz zamejstva. Med posebej opaznimi gosti so bili: Peter Jožef Česnik, minister RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, Tatjana Rojc, slovenska senatorka v Rimu, predsednica ZSKD Živka Persi, Maja Tenze, predsednica rajinskega sveta za zahodni Kras župani Bleda, Mirna – Kostanjevice in Kobarida, znani pisatelji in kulturniki, med njimi Prešernov nagrajenec – pesnik Miroslav Košuta in pesnik / prevajalec Aleš Berger, dolgoletni tajnik SPZ Celovec dr. Janko Malle, vodja Narodopisnega inštituta Urban Jarnik iz Celovca mag. Martina Piko Rustja, in mnogi drugi.

Zbrane so pozdravili gostitelj Franko Košuta, predsednik gibanja Kultura-Natura Slovenija Slavko Mežek in minister Peter.J. Česnik. Ta je v nagovoru poudaril izjemen pomen ohranjanja naše skupne dediščine, še posebej pa nujnost prenašanja vrednot slovenskih prepoznavnosti na otroke in mladino. Predsednica odbora za izbor prejemnikov priznanj dr. Herta Maurer-Lausegger je poudarila pomen in vsestranski potencial skupnega slovenskega kulturnega, jezikovnega, etničnega, tudi gospodarskega prostora in našo skupno odgovornost pri njegovem vsestranskem prepoznavanju, uveljavljanju in povezovanju.

Likovna dela – pozornost trajne vrednosti – je to pot podaril akademski slikar Andrej Jemec.

 Priznanja Naša Slovenija 2018 so prejeli:

  1. Ohranjanje dediščine:

Nacetova hiša, Škofja Loka

Center za upravljanje z dediščino živega srebra, Idrija

  1. Raziskovanje in uveljavljanje dediščine:

Muzej jaslic Brezje

Pomnik miru Cerje, Miren Kostanjevica

Zavod za ohranitev kulturne dediščine Nesseltal Koprivnik, Kočevsko

  1. Zasluge posameznikov in organizacij:

Vladimir Silič, Bled

Dragica Sosič, skrbnica Kosovelove domačije v Tomaju,

Zdravko Likar, Kobarid

Franc Kattnig, Celovec – Rožek

  1. Izobraževanje, usposabljanje in ozaveščanje:

Čezmejna delovna skupnost Geopark Karavanke / Karawanken

K&K center Slovenske prosvetne zveze Celovec, Šentjanž v Rožu

Vse obrazložitve so objavljene na www.kultura-natura.si.

ČESTITAMO!

 

Vse obrazložitve so objavljene na www.kultura-natura.si.

Podelitvi je sledilo prijetno druženje ob pokušini domačih dobrot in dobre kapljice ter ogled Ribiškega muzeja.

Razšli smo se pozno popoldne, polni lepih vtisov in novih spoznanj, obogateni z novimi poznanstvi in dogovori za prihodnje sodelovanje ter nove skupne projekte. Gibanje Kultura-Natura Slovenija je potrdilo svojo radoživost in nadaljnjo rast.

Prihodnje leto bomo priznanja Naša Slovenija podeljevali že desetič zapored, najverjetneje pomladi na Bledu.