PRVA PREJEMNICA NOVE PESNIŠKE NAGRADE KRESNICE JE CVETKA BEVC

V nedeljo, 17. julija 2022, je gibanje Kultura-Natura Slovenija prvič podelilo novo pesniško nagrado KRESNICE.

Razpis zanjo je bil objavljen pred letom dni. Štirinajst pesnic in pesnikov je v roku poslalo osemnajst (18) novih, še neobjavljenih pesniških zbirk na temo ŽENSKE (V) PESMI. Žirija v sestavi Cecilia Prenz Kopušar, Vita Žerjal – Pavlin, David Bandelj, Robert Titan Felix in koordinatorka Teja Goli je izbrala naslednje:

ANA PORENTA: Slonim na ograji dvoma

ANDRAŽ POLIČ: Upesnjene

CVETKA BEVC: Sled ognjenega svinčnika

IRENA PAJNIK BEGUŠ: Soneti in balade

POLONA RODIČ: Iz prsti.

Vse avtorice in avtor so se predstavili na pesniškem večeru v atriju Šmelove hiše v Kropi. Tam se je rodila in preživela mladost pesnica KRISTINA ŠULER (17. 7. 1866, Kropa – 25. 12. 1959, Ljubljana), katere trpko zasebno in ustvarjalno življenje je pravzaprav osmislilo ozadje in vsebino celostne zamisli.

PRVA PREJEMNICA NOVE PESNIŠKE NAGRADE JE PESNICA IN VSESTRANSKA USTVARJALKA CVETKA BEVC.

Njena pesniška zbirka SLED OGNJENEGA SVINČNIKA bo izšla decembra 2022. Podeljena ji je bila pozornost trajne vrednosti, mala skulptura Kresnica, delo kiparke SABE SKABERNE (ciklus Bube, kresnice in ostala čudovita bitja; foto Janez Marolt), nagrada pa vključuje tudi bivanje v kulturni rezidenci Mežnarija pri Kapelici nad Kropo.

Praznični pesniški večer bo ponovljen jeseni v stari šoli na Stari Gori v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, v “prleških Atenah”, kjer je Kristina Šuler učila in ustvarjala več kot petindvajset let. Tam bo objavljen tudi nov, drugi razpis za nagrado Kresnico, seveda na drugo temo.

V slovenskih medijih so nova pesniška nagrada, prva laureatinja Cvetka Bevc in nedeljski svečani dogodek doživeli velik, nadvse pozitiven odziv, npr.:

>>> https;//www.rtvslo.si/kultura/knjige/dobitnica-prve-nagrade-kresnice-je-cvetka-bevc/634545

>>> www.sta.si > prva prejemnica… (18.7.2022)

>>> dnevnik.si > Kresnice skoraj pozabljene Kristine Šuler

>>> https://misli.sta.si/3061651/prva-prejemnica-pesniške-nagrade-kresnice-cvetka-bevc

>>> https://www.gorenjskiglas.si/article/20220720/C/220729984/1168/v-spomin-vsem-kristinam

itd.

Tam je objavljena ali povzeta tudi obrazložitev žirije.

Vsem sodelujočim poetam in poetom iskrena hvala za izjemno sporočilno bogastvo poslanih pesniških zbirk, finalistkam, finalistu in nagrajenki Cvetki Bevc pa iskrene čestitke.