NOVICE – SEPTEMBER 2022

46. JESENSKE SERENADE ali GLASBENA MLADINA SE VRAČA K IZVIRU, V SELIŠČE / PRLEKIJO

VEBERIČEVA DOMAČIJA V VASICI SELIŠČI (občina Sveti Jurij ob Ščavnici) je bila leta 1976 gostiteljica in prizorišče prvega poletnega tabora Glasbene mladine Slovenije. Ta je prav tam začela preraščati v kulturno gibanje odličnih (mladih) glasbenikov, ki so raznoliko dobro glasbo na sto in en način predstavljali in približevali mladi publiki po vseh koncih Slovenije.

Gibanje Kultura-Natura Slovenije se je lani (2021) odločilo, da bo opuščeno Veberičevo domačijo odkupilo, obnovilo in predvsem oživilo, z vsem, kar jo je bogatilo od 1974 dalje ( likovna, glasbena, literarna ipd. dogajanja).

Obudili bomo to dragoceno vizijo umetnika LOJZETA VEBERIČA in temu nekoč uveljavljenemu multikulturnemu središču skušali dodati nove, tudi čezmejne vsebine; v bližini so namreč (slovenski) kulturni centri na avstrijskem Štajerskem (Pavlova hiša v Potrni), Porabju, nedaleč je Hrvaška, da o potencialu “prleških Aten”, Prlekije, Prekmurja, Goričkega, Pomurja… niti ne govorimo.

Za nami so prva skromna obnovitvena dela, predvsem obnovitev velike veže . dvoranice – galerije – sprejemnice . predavalnice…, ki bo 46 let po prvem taboru GMS že ta september gostila 46. JESENSKE SERENADE (2022). Pripravljamo jih v sodelovanju z Glasbeno mladino ljubljansko – več o ciklusu in posamičnih dogodkih boste zato našli na www.gml-drustvo.si.

PRVI DOGODEK BO V SOBOTO, 10. SEPTEMBRA 2022, OB 19. URI V VEBERIČEVI DOMAČIJI V SELIŠČIH.

Nastopila bosta violončelistka MARJUŠA TURJAK BOGATAJ in violinist MATJAŽ BOGATAJ. Pester izbor skladb različnih glasbenih obdobij in skladateljev jima bo v celostni program SLIKOVITO z izbrano besedo pomagal povezati pesnik, igralec… TADEJ PIŠEK.

Naslednji dogodki: >>> gl. www.gml-drustvo.si, 46. JESENSKE SERENADE

17. september 2022, KULTURNO IN UPRAVNO SREDIŠČE, SVETI JURIJ OB ŠČAVNICI: KARNEVAL (SHERZER BRIGADE)

24. september 2022, VEBERIČEVA DOMAČIJA V SELIŠČIH: OBJEM MEDENINE (TROBILNI KVINTET NEOBRASS)

1. oktober 2022, CERKEV SVETEGA DUHA NA STARI GORI: ČAS DEKLIŠTVA (MLADINSKA VOKALNA SKUPINA GLASBENE MATICE LJUBLJANA, zborovodkinja IRMA MOČNIK)

Ciklus JESENSKE SERENADE 2022 – PRLEKIJA pripravljamo v sodelovanju z Glasbeno mladino ljubljansko in Občino Sveti Jurij ob Ščavnici.

VABLJENI!